دکتر محمدعلی نیلفروش زاده متخصص پوست ومو و زیبایی
پیری پوست جزء لاینفک زندگی است و علل پیری پوست نیز بی شمار است. یکی از دلایل پیری پوست تخریب سلولی توسط رادیکالهای آزاد است. رادیکالهای آزاد عمدتاً در اثر سوخت و ساز سلولی تولید میشوند. آنتی اکسیدانها موادی هستند که از اثر رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. نتایج قطعی آنتی اکسیدان در مواد غذایی بیان نشده است ولی به نظر میرسد افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، از پوست در برابر اثرات مضر رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
با انواع آنتی اكسیدانها آشنا شویم
بیش از 4000 ترکیب آنتی اکسیدان درغذاها وجود دارد ولی بیش از همه، ویتامینهای C,E و بتاکاروتن و نیز ماده معدنی سلنیوم مهم هستند. باید بدانید فقط مکملهای خوراکی آنتی اکسیدان ندارند، بلکه میوهها، سبزیها و غلات سبوس دار دارای آنتی اکسیدان بیشتری هستند. اگرچه سیستمهای آنزیمی متعددی برای خنثی کردن رادیکالهای آزاد در بدن وجود دارد، ولی آنتی اکسیدانهای اصلی ویتامینهای E,C و بتاکاروتن هستند.
سلنیوم نیز به عنوان یک ماده معدنی نقش آنتی اکسیدان مهمی دارد. ویتامین C یا اسید اسکوربیک نوعی ویتامین محلول در آب است و در تمام مایعات بدن وجود دارد. نیاز روزانه آن mg60 است. مهمترین منابع آن عبارتند از: مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، سبزیجات برگی شکل سبز، کیوی، کلم، طالبی، توت فرنگی، اسفناج و سیب زمینی.
بتاکاروتن
پیشساز ویتامین A است که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود. این ترکیب در سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی یافت میشود. از جمله هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو و زردآلو.
سلنیوم
بهترین منابع غذایی آن شامل ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخممرغ، مرغ و سیر است. سبزیجاتی که در خاکهای غنی از سلنیوم رشد میکنند منابع خوبی هستند.
پوست میوهها و آنتیاكسیدانهای آن
طبق تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه فلوریدا، بعضی از انواع آنتی اکسیدانها در پوست میوهها وجود دارد. شاید به همین دلیل است که مصرف میوهها با پوست میتوانند مفیدتر باشد از جمله این میوهها سیب است که مواد فیتوشیمیایی موجود در سیب که اثرات ضد سرطان دارد، در پوست سیب درختی 87 درصد بیشتر از مغز میوه است. خیار میوهای است که دارای سیلیکا بوده و مصرف یک خیار با پوست میزان 5 میلیگرم سیلیکا به بدن اضافه میکند.
این ترکیب خاصیت کلاژن دارد. البته لازم به ذکر است که نتایج تحقیقات جدید، آنتیاکسیدانها نقشی در کند کردن روند پیری ندارند. بر اساس تحقیقات دانشگاه کالج لندن در تحقیقاتی که با دستکاری نماتد که از نظر ژنتیکی شباهتهایی با انسان دارد متوجه شدند رادیکالهای آزاد تأثیر چندانی در فرسایش سلولی و تسریع روند پیری ندارند. در واقع عامل اصلی پیری پوست تخریب ایجاد شده بوسیله رادیکالهای آزاد نیست.تغذیه سالم میتواند در کاهش خطر بسیاری از بیماریهای ناشی از افزایش سن مانند سرطان، دیابت و پوکی استخوان موثر باشد ولی هیچ مدرکی که بیانگر نقش آنتی اکسیدان موجود در کرمها در پیشگیری از پیری باشد، موجود ندارد.