درمان دارویی
به طور كلی هیچ كدام از بیماران مبتلا به سندرم پاهای بیقرار برای بهبود علائم خود به دارو نیاز ندارند و اگر داروهایی برای این منظور تجویز میشوند، در اصل برای درمان بیماریهای زمینهای دیگر است. در صورت نیاز به دارو، آگونیستهای دوپامین، درمان اولیه برای نشانگان پاهای بیقرار متوسط تا شدید هستند.
داروهای مخصوص بیماران پاركینسونی، داروهای حاوی كدئین، شل كنندههای عضلانی، داروهای آرامبخش و برخی داروهای ضد صرع، از دیگر داروهایی هستند كه ممكن است پزشك برای شما تجویز كند. داروهای خوابآور و آرامبخش تنها به شما كمك میكنند بهتر بخوابید؛ وگرنه حالات ناراحتكننده پاهایتان را از بین نمیبرند و ممكن است باعث شوند در طی روز خوابآلود شوید. هر دارویی را كه متخصص برای شما تجویز میكند، دقیقا مطابق دستور او مصرف كنید و هیچگاه سر خود دوز داروها یا زمان خوردن آنها را تغییر ندهید. مثلا اگر داروهای كدئیندار بیش از دستور مصرف شوند، فرد را به خود معتاد میكنند. دقت كنید و صبور باشید؛ زیرا یافتن دارویی كه به شما بیش از بقیه كمك كند آسان نیست و گاهی پزشك مجبور است چند دارو را امتحان كند تا آن را كه مناسب بیمار است، تجویز نماید.
داروها و زنان باردار
بیشتر این داروها برای زنان حامله تجویز نمیشوند. در عوض، پزشك روشهای غیردارویی را به بیمار میآموزد تا خودش انجام دهد و علائمش تخفیف یابد. البته گاهی اگر علائم خیلی ناراحتكننده باشند، ممكن است با احتیاطهای فراوان، دارویی برای بیمار باردار تجویز شود.
داروهای تشدید كننده علائم
بیشتر ضدافسردگیها و برخی داروهای ضدتهوع علائم را تشدید میكنند و ممكن است پزشك شما را از مصرف آنها منع كند؛ ولی زمانی كه چارهای جز خوردن آنها ندارید، برای كنترل حركات رنجآور پاهایتان داروهای دیگری هم هستند كه میتوانند كمككننده باشند.
درمانهای خانگی
اگر علائمتان خفیف است، میتوانید داروی مسكنی مثل ایبوبروفن بخورید.
دوش گرفتن با آب ولرم قبل از خواب یا خوابیدن در وان آب گرم، به شما كمك میكند بهتر بخوابید.
برخی بیماران میگویند كه اگر پاهایشان را كمپرس سرد یا گرم كنند یا از هر دو استفاده كنند، راحتتر میشوند.
وضعیت مكانی كه در آن میخوابید روی شدت علائم تاثیر دارد. اگر دمای اتاق خواب متعادل و قدری خنك و تا حد امكان از سر و صدا دور باشد، ممكن است راحتتر بخوابید.
اگر مرتب و متعادل ورزش كنید، علائم تخفیف خواهند یافت؛ ولی ورزش شدید در سالن ورزشی یا در ساعات پایانی روز و عصر، علائم را بدتر خواهد كرد.
انجام تمرینهای مدیتیشن و یوگا هم میتوانند در مهار پاها مفید باشد.
در آغاز و پایان روز تمرینهای كششی ملایم انجام دهید یا به آرامی پاهایتان را ماساژ دهید.
سعی كنید سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید. این كار به كاهش خستگی شما كه یكی از عوامل تشدید RLS است، كمك میكند.
استرس خود را كاهش دهید؛ چرا كه میتواند پاهایتان را بیقرارتر و زندگی را برایتان سختتر كند.
تاثیر رژیم غذایی در كاهش یا افزایش شدت بیماری.
رعایت رژیم غذایی مناسب، سرشار از فولات و دیگر مواد مغذی حیاتی در كنار دارو و دیگر درمانهای موجود، در كاهش علائم موثر است. به توصیههای زیر توجه كنید:
غذاهایی كه دارای فولات هستند، مانند اسفناج، مارچوبه و سبزیهایی كه برگهای سبز تیره دارند، بیشتر بخورید و غلات كامل و نانهای سبوسدار را حتما در صبحانه خود بگنجانید. اگر بیماری یا مشكل خاصی مانند بالا بودن كلسترول یا حساسیت به تخممرغ ندارید، بیشتر تخممرغ بخورید. جگر هم منبع بسیار خوبی از فولات است.
تعداد دفعات غذا خوردنتان را بیشتر و حجم هر وعده را كمتر كنید. مغزها، ماهی، میوه تازه و غلات كامل را به قاعده در رژیم غذایی خود بگنجانید. بهتر است به جای غذاهای فرآوری شده، غذاهای تازه بخورید و از خوردن غذاهایی كه با آرد تصفیهشده درست شدهاند و قندهای ساده دارند (مانند انواع شیرینیها و كیكها) نیز بپرهیزید.
مصرف خوراكیهای حاوی كلسیم و ویتامین B12 ضروری است. اگر فكر میكنید با خوردن غذاهای روزانه این مواد مغذی به مقدار كافی به بدنتان نمیرسد، با مشورت پزشك مكمل بخورید.
چاقی و بیتحركی دو عاملی هستند كه خطر ابتلا به این سندرم را بالا میبرند و میتوانند علائم آن را شدت بخشند. با كمك یك متخصص تغذیه رژیم مناسبی برای كاهش وزن خود تنظیم كرده و با مشورت پزشك و مربی ورزش، به طور منظم ولی ملایم ورزش كنید.
دو توصیه از بنیاد سندرم پاهای بیقرار
سندرم پاهای بیقرار علاج قطعی ندارد و بیماری مزمنی است. برای اینكه راحتتر این حالات ناخوشایند را تحمل كنید و بتوانید مانند افراد عادی زندگی و كار كنید، به توصیههای «بنیاد سندرم پاهای بی قرار» توجه نمایید:
بیماری خود را از دیگران پنهان نكنید و تا حد ممكن درباره آن اطلاعات كسب كرده و در اختیار خانوادهتان نیز بگذارید. هر قدر آنها درباره بیماریتان بیشتر بدانند، بهتر میتوانند با شما كنار بیایند و در تحمل این شرایط كمكتان كنند. به این ترتیب وقتی میبینند نیمههای شب بیدارید و در خانه قدم میزنید یا در سینما بلند شدهاید و ته سالن قدم میزنید، دركتان خواهند كرد.
در مقابل میل مقاومتناپذیر به بلند شدن و حركت دادن پاها مقاومت نكنید. هر قدر بیشتر این میل را سركوب كنید، علائم بدتر خواهند شد. وقتی این حركات پاها نیمهشب از خواب بیدارتان میكند، برخیزید و در خانه قدم بزنید. كاری انجام دهید كه حواستان را پرت كند و اگر با خودروی شخصی سفر میكنید، بین راه مرتب توقف كنید و قدری راه بروید.
براي خواندن بخش اول- وقتی پاها بیقراری میكنند - اينجا كليك كنيد.
براي خواندن بخش دوم- وقتی پاها بیقراری میكنند - اينجا كليك كنيد.