تحریریه پزشك امروز
بستهبندی محصولات
با توجه به نوع كاربرد محصولات و روش نگهداری، بستهبندیهای نهایی مختلفی برای این محصولات در نظر گرفته میشود.
بستهبندی در ویال شیشهای: بهترین روش نگهداری محصولات به صورت لئوفلیزه، استفاده از ویالهای شیشهای با درب پلاستیكی است كه استریلیتی و عدم نفوذ رطوبت به محصول را تضمین میكند. از آنجا كه در محصولات لئوفلیزه، رطوبت باقیمانده محصول كمتر از 4 درصد است و نمونهها تحت خلاء بستهبندی میشوند، فشار منفی موجود برای كشش هوای محیط به داخل بوده بنابراین درپوش آلومینیومی بر روی آن استفاده میشود. در این روش بستهبندی، عملیات Rehydration با تزریق سرم نرمال استریل از طریق درپوش لاستیكی به راحتی مقدور است. این روش بستهبندی دارای ابعاد و حجمهای مختلف از 1cc تا 50cc (جار برزگ) برای نمونههای بزرگ (رده محصولات 2) است.
نگهداری محصولات
با توجه به نوع محصول، شرایط نگهداری مختلفی از زمان تولید تا مصرف نهایی به كار گرفته میشود كه یكی از روشهای مطمئن و سهلالوصول نگهداری محصولات به صورت لئوفیلیزه است:
نگهداری به صورت لئوفیلیزه (Freeze Dried): از آنجا كه اغلب آنزیمها و واكنشهای شیمیایی و بیولوژیك برای فعالیت خود نیاز به محلولهای آبی دارند، از روشهای مقرون به صرفه و سهلالحصول نگهداری طولانیمدت فرآوردههای بیولوژیك، كاهش آب محصول به كمتر از 4 درصد است.
در چنین شرایطی حتی در دماهای محیط فرآوردههای بیولوژیك برای مدتها (12 تا 60 ماه) قابل نگهداری است و به راحتی قابل انتقال برای مصرفكننده در شرایط معمولی است. قبل از استفاده از محصولات نگهداریشده به این روش میبایست آب خارجشده در مرحله لئوفلیزه كردن به آنها بازگردانده شود بنابراین هنگام مصرف محصول باید با سرم یا خون بیمار، محصول را ریهایدریت (Rehydrate) كرد.
كاربرد محصولات
حوزه كاربردهای بیوایمپلنتهای استخوانی بسیار گسترده بوده و سهم قابل توجهی از وسایل پیوندی را تشكیل میدهند. خصوصا در سه بخش ارتوپدی، ورتبروپلاستی و دندانپزشكی دارای كاربرد فراوان هستند. متاسفانه در حال حاضر با توجه به هزینه بسیار بالای نمونههای خارجی و مشكلات موجود سیستم درمانی، عمدتادر بسیاری از اندیكاسیونهای مصرف این محصولات، درمانهای نگهدارنده ، بعضا علامتی و یا درمانی مشابه با كیفیت نازلتر، از سوی جراحان برای بیمار انتخاب می شود.
حوزه اعمال جراحی ارتوپدی
بیماریهای گوناگون سبب از بین رفتن استخوانی و یا تحلیل آن میشوند. با توجه به این نكته كه بخش قابل توجهی از بدن را سیستم اسكلتی و استخوانی تشكیل میدهد به این لحاظ در حوادث مختلف در معرض خطر بوده و فراوانی زیادی دارند. بهطور مثال بر اساس آمارهای جهانی تنها در ایالات متحده هر ساله بیش از 400 هزار نفر تحت پیوند استخوان در اعمال جراحی ارتوپدی قرار میگیرند كه شامل جراحیهای مختف ذیل است:
شكستگیها: متاسفانه با توجه به میزان بالای شكستگیها در كشورمان كه عمدتا بهعلت تصادفات شدید میباشند، تعداد قابل توجهی خردشدگی استخوانها حادث میشود، در چنین مواردی با ترمیم ناحیه آسیبدیده با بیوایمپلنت استخوانی استحكام لازم به ناحیه آسیبدیده بازگردانده شده و محل پیوند تحت فرایند جذب و استخوانسازی جدید با بافت استخوانی بیمار قرار میگیرد.
متاسفانه آمار دقیقی از تعداد شكستگیهای كشورمان موجود نیست اما در صورت شیوع مساوی با كشورهای غربی (كه با توجه به آمار تصادفات و مرگ و میر ناشی از آن میبایست بیشتر از كشورهای غربی باشد)، با توجه به شیوع 2 درصدی شكستگی سالانه در ایالات متحده كه 5/6 میلیون مورد در سال بوده، برآورد تعداد شكستگیهای كشورمان 3/1 میلیون مورد در سال بوده كه 10 درصد آنها معادل 130 هزار مورد از نوع 31 درصد شكستگیهای باز نیاز به استفاده از گرافتهای استخوانی دارند، تخمین پتانسیل بالقوه نیاز كشورمان با استفاده از بیوایمپلنتها در این حوزه به 40 هزار مورد در سال بالغ میشود.
در حال حاضر برای ترمیم ناحیه آسیبدیده از روش برداشت استخوان از بیمار (اتوگرافت) استفاده میشود و محل پیوند فرایند جذب و استخوانسازی جدید از بافت استخوانی خود بیمار قرار میگیرد.
دراین روش بیمار تحت دو عمل جراحی قرار میگیرد. مرحله اول برداشت استخوان از یكی از نواحی قابل برداشت بیمار مانند استخوان ایلیاك و مرحله دوم پیوند استخوان به ناحیه نیازمند بیماراست. در صورت استفاده از بیوایمپلنتهای استخوانی آلوگرافت، مرحله اول جراحی بیمار حذف میشود.
عدم جوشخوردگی: عدم جوشخوردگی محل اتصالات استخوانها كه در اثر شكستگی و یا به دنبال پروسیجرهای ارتوپدی ایجاد میشود، یكی از عوارض شایع اعمال جراحی ارتوپدی است. دلایل مختلف برای این عارضه عنوان شده نظیر عدم فیكساسیون مناسب جوشخوردگی، عفونت محل جراحی، سن بیمار و ... كه با توجه به افزایش امید به زندگی و افزایش تعداد افراد مسن، تعداد مواردعدم جوشخوردگی محل شكستگی افزایش قابل توجه یافته است.
استفاده از بیوایمپلنت تحریككننده استخوانسازی (كه معمولا دارای مقادیر غنیشده فاكتورهای رشد و پروتئینهای محرك استخوانسازی میباشند) برای رفع این نقیصه به كار برد ه شده و نتایج بسیار مطلوبی كسب شده است. هزینههای ناشی از عدم جوشخوردگی بسیار زیاد است، در صورتی كه استفاده از بیوایمپلنتهای استخوانی تولید این شركت این احتمال را به مقدار قابل توجهی كاهش میدهد. بیوایمپلنتهای دمینرالیزه این شركت سرعت بهبود را بهشدت افزایش میدهند و مانع از طولانی شدن دوره بهبود میشود...
براي خواندن بخش دوم- مهندسی بافت؛ درمان بیماریها- اينجا كليك كنيد.