پیشگیری از عدم تحمل مواد غذایی
رژیم غذایی خود را به مدت دو هفته یادداشت كنید تا متوجه شوید از مواد غذایی كه بدن نسبت به تحمل آنها حساستر است، به طور متوسط چقدر استفاده میكنید. این مواد شامل، گندم، تخممرغ، كنجد، سویا، شكلات، بادام زمینی، لبنیات، صدف، مخمر و گلوتن هستند. مواد غذایی را كه بارها و بارها مصرف كردهاید، دستكم به مدت 3-4 هفته از رژیم غذایی خود حذف كنید تا تأثیر شگرف آن را ببینید. رژیم غذایی خود را متنوع و از خوردن مكرر غذاهای ثابت در روزهای متفاوت خودداری كنید. مصرف مكمل و غذاهای گیاهی و سبزیجات، التهاب دیواره روده را كاهش میدهد.
دیسبیوزیس باكتریایی
دیسبیوزیس به معنی به هم خوردن توازن باكتریهای معده است. روده بزرگ شما میزبان هزاران میكروارگانیسم میباشد كه بعضی از آنها مفیدند و در واقع به حفظ سلولهای روده كمك و آنها را از ابتلا به بیماری و پوسیدگی محافظت میكنند؛ اما برخی دیگر بالقوه مضر هستند؛ مانند مخمرها، انگلها و برخی از باكتریها كه به سلولهای روده (میزبان) آسیب رسانده و موجب مسمومیت روده میشوند. روده سالم، رودهای است كه بتواند میان این باكتریها توازن ایجاد كند. اگر تعداد باكتریهای بد روده افزایش یابد، به احتمال زیاد دچار مشكل نفخ خواهید شد.
برای افزایش باكتریهای خوب در روده
خوردن ماست، سه تا چهار بار در هفته كاهش مصرف غذاهای غنی از قندكه موجب رشد بیش از حد باكتری بد و انگل و مخمر در روده میشود. نوشیدن آب فیلتر شده و پاك در سفر مصرف روزانه مكملهایی كه دستكم حاوی 4 میلیارد اسیدوفیلوس در هر كپسول هستند (حتماً باید در یخچال نگهداری شوند).
تحرك كم روده
حركت كم و ضعیف روده، در واقع یعنی یك روده راكد كه به سرعت مقدار پروبیوتیكها در آن كاهش مییابد و مقادیر زیادی مواد سمی تولید میشود؛ در نتیجه اشكالات زیادی در هضم مواد غذایی به وجود میآید كه در طولانی مدت به سلولهای روده بزرگ آسیب میرساند و حتی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ افزایش مییابد.
تحرك كم روده موجب نفخ، درد و یبوست میشود و با ایجاد جوش روی پوست و سردردهای مكرر و خستگی همراه است. این مشكل میتواند ناشی از عملكرد ضعیف عضلات روده یا عدم تعادل بین كلسیم و منیزیم و یا رژیم غذایی بدون فیبر و به طور كلی كاهش و كمبود آب بدن باشد كه به راحتی با رعایت نكات زیر میتوان آن را بهبود بخشید: بیش از 2 لیتر آب در روز بنوشید.
نوشیدن زیاد آب، روده را هیدراته كرده، حجم مدفوع را افزایش میدهد و آن را نرم میكند. با گنجاندن مواد غذایی حاوی فیبر محلول مثل میوهها، سبزیجات، عدس، لوبیا، جو و برنج قهوهای، حركت روده را افزایش دهید. غذاهای غنی از منیزیم مصرف كنید تا عملكرد عضلات روده بهبود یابد، سبزیجات سبز برگی شكل، آجیل، تخمه آفتابگردان و دانهها منبع عالی از منیزیم هستند و میتوانید به راحتی آنها را در محل كارتان به جای تنقلات بیخاصیت و مصنوعی مصرف كنید.
بهبود هضم مواد غذایی
ایجاد تغییرات چشمگیر در رژیم غذایی معمولاً كمی دشوار است و نمیتوان آن را به مدت قابل توجهی حفظ و رعایت كرد؛ اما با رعایت نكات بسیار ریز و ساده میتوان فرایند هضم را بهبود بخشید:
1) روزانه یك قاشق غذاخوری كلم ترش به سالاد خود بیفزایید؛ زیرا مملو از باكتریهای خوب (پروبیوتیك) است. 2)در غذاهای خود از زنجفیل، نعناع و رازیانه استفاده كنید؛ زیرا گاز معده را كاهش میدهند. میتوانید آنها را در سبزی خوردن استفاده كنید و یا از دمكرده آنها یك چای خوب و گرم تهیه كرده و بنوشید. 3)خوردن میوه در زمان نامناسب موجب نفخ معده میشود؛ به خصوص بعد از غذا. بهترین زمان خوردن میوه، نیم ساعت قبل از غذای اصلی و یا دستكم دو ساعت بعد از آن است. 4)نوشیدن نوشابههای مصنوعی كه اغلب حاوی قند بالایی هستند، موجب نفخ میشوند، بهتر است آب را جایگزین آنها كنید. 5)گیاه تازه پاپایا و آناناس حاوی بروملین و منبع خوبی از آنزیمهای گوارشی مفید و همچنین سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. آنها را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
برای خواندن بخش اول- نفخ معده- اینجا کلیک کنید.