قرابیه تبریزی یا شیرینی بادامی تبریزی یکی از محبوبترین شیرینیهای سنتی ایران و تبریز است. این شیرینی یکی از انواع شیرینیهای مجلسی و گران قیمت است و مواد اولیه آن باعث شده که ارزش غذایی بالایی داشته باشد. قرابیه تبریزی را با انواع مغزها تزیین میکنند و به جای آرد گندم، بیشتر از پودر بادام استفاده میکنند. به خاطر همین، شیرینی بادامی تبریز عطر و طعمی متفاوت و خاص دارد و یکی از پرطرفدارترین شیرینیهای سنتی ایران است. در ادامه همراه باشید تا طرز تهیه قرابیه یک نوع شیرینی بادامی تبریزی را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه قرابیه
مغز بادام.............. یک فنجان
شک..................ر سه چهارم فنجان و دو قاشق غذاخوری
آب............... دو قاشق غذاخوری
سفیده تخم مرغ............... چهار عدد
عصاره وانیل
پودر شکر .................یک سوم فنجان
آرد شیرینیپزی
شکر قهوهای............... یک قاشق چایخوری
مغز پسته خام (خرد شده)................. یک چهارم فنجان
طرز تهیه قرابیه
مغز بادامها (بدون پوست و قهوهای) را در داخل کاسهای ریخته و روی آنها آب گرم بریزید تا آب کاملا روی بادامها را بپوشاند. اجازه دهید مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بادمها در آب گرم خیسانده شود. سپس آنها را آبکشی کرده و خشک کنید. بادامها را داخل غذاساز بریزید. سه چهارم فنجان و دو قاشق غذاخوری شکر را به آن اضافه کنید و برای مدت نیم دقیقه غذاساز را روشن کنید تا این مواد ترکیب شوند و بادام ریز شود. فراموش نکنید که در آسیاب کردن آن زیادروی نکنید، چون به خمیر بادام نیاز نداریم.
با سرعت کم غذاساز، کم کم دو قاشق غذاخوری آب و نصف قاشق چایخوری عصاره وانیل را اضافه کنید. این مرحله کم کم پودر بادام در گوشههای محفظه غذاساز جمع میشود. در این شرایط، دیگر نیازی به استفاده از غذاساز نیست. این مرحله تقریبا یک دقیقه طول میکشد.
در یک کاسه آرد شیرینیپزی و پودر شکر را الک کنید و کنار بگذارید. یک سینی بزرگ فر را با کاغذ روغنی بپوشانید. کاغذ روغنی را دوباره چرب نکنید.
سه عدد از سفیدههای تخم مرغ را با سرعت کم با همزن برقی بزنید تا پف کند. اندازهای که جای همزن روی تخم مرغ بماند کافی است. با یک قاشق چوبی، بادام خرد شده را با این سفیده تخم مرغ هم بزنید.
مخلوط آرد و شکر را در دو مرحله به این مواد اضافه کنید و بعد از هر بار اضافه کردن، خوب هم بزنید که ترکیب شوند. یک ماسوره ساده و بزرگ در یک قیف قرار دهید. قیف را با مواد پر کنید. اگر قیف و ماسوره ندارید، مواد را داخل کیسه پلاستیکی بریزید و یک گوشه از کیسه را برش دهید.
مواد را با کمک قیف به شکل دایرهای به قطر پنج سانتیمتر روی سینی بریزید. به اندازه کافی بین شیرینیها فاصله بگذارید. بدون پوشاندن شیرینیها، سینی را برای مدت یک ساعت استراحت دهید.
فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد از قبل حداقل به مدت ۳۰ دقیقه گرم کنید. یکی از سفیدههای تخم مرغ باقی مانده را هم بزنید و با قلمو روی شیرینیها بمالید. مغز پستههای خام را خرد کنید. روی آن کمی شکر قهوهای و مغز پسته خام خرد شده برای تزیین بریزید.
شیرینیها را به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه در فر بپزید تا جایی که کنارههای آن طلایی شود و روی آن هم کمی تغییر رنگ دهد. سینی فر را بیرون بیاورید. شیرینیها را با کاغذ به مدت نیم ساعت روی توری بگذارید تا خنک شود. کوکیها به کاغذ روغنی میچسبند. برای جدا کردن آنها، کمی آب پشت کاغذ روغنی اسپری کنید، چند دقیقه صبر کنید و بعد به آرامی با انگشت، شیرینیها را جدا کنید.
نکات
این شیرینی را میتوانید ۲ تا ۳ روز در دمای اتاق در ظرف درب بسته نگهداری کنید. میتوانید آن را در فریزر هم نگهداری کنید، ولی ۱۵ دقیقه قبل از سرو باید از فریزر بیرون بیاورید.
اگر به درست کردن شیرینیهای سنتی علاقهمند هستید پیشنهاد میکنیم حتما طرز تهیه کماچ سهن، طرز تهیه شیرینی زنجبیلی و طرز تهیه شیرینی گردویی را هم بخوانید.
منبع: کتاب کاله