بزقرمه
استان کرمان اولین استان پهناور کشور است که دارای شهرستانهای زیادی میباشد و به تبع آب و هوا، اقلیمها، فرهنگ و آداب و رسوم بسیار متنوعی در خود جای داده که غذا و بهویژه غذاهای محلی از این جنبه مستثنی نبوده و به این تنوع افزوده است که این خود، ناشی از ذوق و هنر مردمان و بهویژه کدبانوان این دیار است. بدین جهت جا دارد که با تعدادی از غذاهای محلی استان کرمان و نحوه پخت و خواص دو تا از پرطرفدارترین و پرمصرف ترین آنها که در سراسر ایام سال بویژه ایام نوروز صرف میشوند آشنا شوید و با استفاده از این غذاها ضمن لذت بردن از طعم یک غذای دلچسب ایرانی از سلامت و مغذی بودن آن نیز بهرهمند شوید... بزقرمه –شولی-کشک کلجوش- قاتوق تخم-سیروبنه- قاتوق بنه- فله-پی پیاز-چمال(چنگمال) -آب روغنو- شولی بنه-گورماست-دوشاب- قرمه-خاگینه- دوغشت -بلغور شیر–اوماچو- آب گرمو(اشکنه) ) بزماچ-کشک کدو-آش کرمانی-شوربا-جو با همگی از غذاهای سنتی این دیار هستند. بزقرمه و كشك كدو در مهمانیها و ایام نوروز بیشتر طبخ میشود.
این غذا یکی از غذاهای محلی کرمان است که به دلیل دارا بودن نخود، کشک و گوشت سرشار از پروتئین میباشد و نیز به واسطه استفاده زیاد سیر و پیاز در طبخ این غذا آنرا به غذایی بسیار مقوی و سالم تبدیل کرده است.
مواد لازم برای( 4 تا 6 نفر)
کشک ساییده ...................................................3 پیمانه
گوشت سر دست و ماهیچه پرچربی بزغاله........... 1 کیلو
نخود نیمکوب................................................... 2 پیمانه
سیر کوبیده ....................................................1 بوته
سیر داغ ...........................................................به میزان لازم
زعفران حل شده .............................................1 قاشق غذاخوری
پیاز ساطوری.................................................. 5 عدد
نمک، فلفل و زردچوبه..................................... به میزان لازم
روغن .........................................................به میزان لازم
روش تهیه
گوشت، پیاز، سیر کوبیده و نخود را با دو لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید.
سپس حرارت را ملایم کنید.
پس از دو ساعت، کشک را به همراه زردچوبه و کمی نمک و فلفل به مخلوط فوق اضافه نمایید.
در دیگ را نیمه باز بگذارید و شعله را بسیار کم کنید تا غذا کم کم جوش بزند و آب آن لعابدار و غلیظ شود.
در پایان بزقرمه را در ظرف کشیده و روی آن را با سیر داغ و محلول زعفران تزئین نمایید.
بزقرمه را هم میتوانید با نان بخورید و هم به صورت خورش در کنار برنج میل کنید. البته این غذا به شکل آبدار (آبگوشتی) نیز طبخ و مصرف میشود که در بعضی از شهرستانها مثل رفسنجان محبوبیت بیشتری دارد.شما به جای گوشت بزغاله، میتوانید از گوشتهای قرمز دیگر نیز استفاده کنید.گوشت بزغاله بر خلاف گوشت بز، بسیار لطیف و خوشمزه است. لذا در تهیه این غذا از گوشت بزغاله استفاده میشود و اسم بزقرمه از عبارت قرمه بزغاله گرفته شده است.