آش ترخینه
مواد لازم برای 6 تا 8 نفر:
ترخینه..............................................۴ قرص معادل ۴۰۰ گرم
پیاز سرخ شده...................................۸ قاشق غذاخوری
(۵ قاشق داخل غذا، ۳ قاشق برای تزئین)
پیاز نگینی خرد شده............................۱ عدد متوسط
آب یا آب گوشت یا آب قلم گوساله.........۲ لیتر
نمک ...............................................۱ قاشق غذاخوری
فلفل سیاه.......................................۱ قاشق چای خوری
نخود ..............................................سه چهارم لیوان معمولی (۱۵۰ گرم)
سبزی............................................۱ كیلو
(تره، جعفری، گشنیز و اسفناج) ساطوری شده،.
نعنا داغ........................................۳ قاشق غذاخوری
زعفران برای تزئین..........................به میزان لا زم
روش تهیه قرص ترخینه:
برای هر ۱ لیوان بلغور، ۱ لیوان دوغ لا زم است كه باید روی حرارت ملا یم بگذاریم و هم بزنیم تا مثل ماست چكیده سفت شود. در صورت تمایل، به اندازه ۲ قاشق غذاخوری سبزیجات معطر به آن اضافه می كنیم. سپس داخل سینی یک لا یه پلا ستیک یا آلومینیوم فویل پهن می كنیم و با قاشق ترخینه ها را با فاصله كنار هم می چینیم و یک روز كامل زیر آفتاب می گذاریم تا خشک شوند. ترخینه ها را بعد از خشک شدن، می توان در فریزر به مدت طولا نی نگه داشت.
روش تهیه آش:
ترخینه ها را همراه با پیاز داغ و پیاز خام نگینی شده و ۲ لیتر آب یا آبگوشت یا آب قلم گوساله در قابلمه می ریزیم و همراه با نمک و فلفل روی حرارت ملا یم می گذاریم. نخود را از شب قبل در آب خیس می كنیم و به مدت یک ربع می جوشانیم. آبش را خالی می كنیم (این كار كمک می كند تا نفخ حبوبات از میان برود).
بعد آن را به مواد داخل قابلمه می افزائیم و می گذاریم ۴۵ دقیقه بپزد. سپس سبزی را اضافه می كنیم و ۴۵ دقیقه دیگر صبر می كنیم تا كاملا جا بیفتد (در قابلمه را بعد از ریختن سبزی نباید گذاشت تا رنگ سبزی آش خوشرنگ بماند).
آش را بعد از آماده شدن در كاسه های بزرگ و زیبا می ریزیم و روی آن را با نعنا و پیاز داغ و زعفران تزئین می كنیم.در صورت تمایل، ۲ قاشق غذاخوری نعناداغ داخل آش می ریزیم. این، درصورتی است كه داخل قرص ترخینه، سبزی معطر نریخته باشیم.