آش ترخینه دوغ (اراك)
مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:
بلغور گندم ( حلیمی ) ..............................................۱ كیلو
ماست (دوغ ) ترش پر چرب ......................................۳ كیلو
نمك......................................................................۲ قاشق غذا خوری
زردچوبه ، فلفل سیاه ..............................................۱ قاشق غذاخوری
كلاله زعفران ( پودر نشده)........................................نیم مثقال
پونه خشك ...........................................................۵۰ گرم
مواد لازم برای۴-۶ نفر:
كشك ....................................................................۱ پیمانه
ترخینه دوغ..............................................................۳ قرص
لوبیا چیتی ، نخود ، عدس.....................................۲۰۰ گرم
سبزی آش........................................................۵۰۰ گرم
نمك ، زردچوبه ، فلفل سیاه.....................................۱ قاشق غذاخوری
نعناداغ ، سیر داغ ، پیاز داغ......................................۳ قاشق غذاخوری
قرص ترخینه را حدود ۲ ساعت در آب خیس كنید سپس با حبوبات كه از قبل خیس نمودهاید به همراه ۱ لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود ، سپس سبزی را اضافه نموده و بعد از چند جوش نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه نموده ونمك آش را اندازه كنید بعد از آنكه آش جا افتاده شد در ظرف كشیده و روی آنرا با كشك و نعنا داغ و پیاز داغ تزئین كنید .
روش تهیه ترخینه دوغ :
تر خینه یا به گویش اراك (ترخنه)یك نوع آش بلغور میباشد; در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست ترخینه را درست مینمودند و برای فصل های دیگر انبار می كردند . ترخینه را شما نیز میتوانید درست كنید : بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود ۶ ساعت خیس كنید سپس آب آنرا خالی نموده و ماست را كه هم زده و یكدست شده است را به آن اضافه كنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا كاملا پخته شود در پایان ساعت اول زردچوبه ، فلفل ، پونه و زعفران را اضافه نمائید و بعد از آنكه مواد به حالت خمیر كته مانندی در آمد شعله را خاموش نمائید و اجازه دهید تا خنك شود بعد به اندازه یك نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید سپس آنرا فشارداده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشك قرار دهید تا آب آن گرفته و خشك شود میتوان ترخینهها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشك كردن ندارد .
این قرص ها نباید بیشتر از یكسال بماند چون طعم و بوی آن تغییر میكند . ترخینه به گونه های مختلفی درست میشود ، میتوان به جای ماست ازآب انار استفاده نمود و به همان صورت خشك كرد ، گاهی حبوبات را نیز جدا گانه میپزند و به ترخینه اضافه كرده و خشك میكنند ، ترخینه های خشك را بهتر است در یك كیسه پارچهای و در جای خشك و خنك نگه داری نمود تا كپك نزند .میتوان به ترخینه گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشك شود .