آش شــــلغـــم (ملایر)
مواد لازم برای 4 نفر:
نخود 60 گرم
لوبیا چیتی 60 گرم
آب 6 لیوان
بلغور گندم 100 گرم
برنج 50 گرم
به 1عدد متوسط
گوشت چرخکرده 200 گرم
پیازخام 1عدد کوچک
سبزی آش 300 گرم
پیاز داغ 3 قاشق سوپخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
دارچین 1 قاشق غذاخوری
آلبالوی خشک یا فریز شده 50 گرم
آلوچه خشک 100گرم
برگه زردآلو 100 گرم
شکر 2 قاشق غذاخوری
نعناداغ به میزان لازم
ابتدا حبوباتی را که ازشب قبل خیس کردهاید (نخود و لوبیا) شسته و بگذارید بپزد. بعد بلغور گندم و برنج را به آن اضافه كنید و چند جوش كه زد، به را به صورت حبههای قند با پوست خرد كرده و به همراه سبزی اضافه نمایید. پس از پختن آنها، نیمی از پیازداغ، نمك، فلفل و زردچوبه را داخل آش بریزید و اجازه دهید 20 دقیقه بجوشد. در این زمان گوشت چرخكرده را به همراه كمی نمك و فلفل و زردچوبه و یك پیاز كوچك رنده شده خوب ورز دهید و با آن كوفته قلقلیهای كوچك، مثل فندق درست كنید و در نصف پیمانه آب جوش بپزید و به آش اضافه نمایید. در آخر شكر و دارچین و تمام خشكبار را كه نیم ساعت خیس كردهاید در آش ریخته و 20 دقیقه دیگر اجازه دهید بپزد. در این مرحله آش آماده است. آن را داخل ظرف بریزید و با حبوبات پخته، نعنا داغ، پیاز داغ، كوفته قلقلی و خشكبار تزئین كنید. (نوش جان)