فرزاد برهمندپور؛ کارشناس ارشد تغذیه و ارتقای سلامت
نظر متخصصان تغذیه آن است که میبایستی کودکان را از سنین پایین با تغذیه سالم آشنا کرد و در این زمینه عادت دادن کودکان به انتخاب صحیح مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
از آنجایی که یکی از مواد غذایی پرمصرف در جامعه ایران، انواع نانها میباشد، بنابراین ضروری است که والدین بدانند که چه نوع نانی برای کودکان مناسب میباشد.
از دیدگاه متخصصان تغذیه و سلامت، دریافت بالای مواد غذایی پرفیبر از طریق مصرف غلات کامل، آرد سبوسدار در جهت عملکرد صحیح و سالم دستگاه گوارش کودک بسیار مهم میباشد.
به همین دلیل مصرف نانهای تهیه شده از آرد گندم کامل یا جو برای کودکان بسیار مفید میباشد.
در واقع این نوع نانها با رساندن ویتامینهای گروه B و فیبر مورد نیاز به بدن کودک از بروز کمبودهای ریزمغذی در بدن آنها جلوگیری میکند.
به علاوه این که در تنظیم اشتها و جلوگیری از نوسان قند و انسولین در بدن کودک نیز مؤثر میباشند.
بهترین نانهای توصیه شده برای کودکان
طبیعتاً نانهای تهیه شده از آرد کامل گندم و جو که سبوسدار نیز باشند از جمله بهترین نوع نانها میباشند.
در ضمن نانهایی که در داخل خود حاوی انواع مغزهای غلات میباشند، برای کودکان بسیار مغذی و مفید هستند.
به همین دلیل به والدین توصیه میشود که به کودکان در حال رشد خود این نوع نانها را بدهند.
مقدار مناسب مصرف نان توسط کودک
تعیین مقدار مناسب نان برای کودک بسته به شرایط هر کودک متفاوت میباشد، اما بر اساس نظر متخصصان تغذیه و سلامت حداقل 55 تا 120 گرم نان در روز که حدوداً معادل 2 تا 3 برش نان میشود، باید توسط کودک مصرف شود.
هشدار در مورد مصرف نانهای سفید توسط کودک
مصرف طولانی مدت نانهای سفید و بدون سبوس مانند نان لواش یا انواع نانهای باگت سفید در کودکان با کمبود ویتامینهای B1،B2، B3 در ارتباط میباشد.
به علاوه این که این نوع نانها پتانسیل بالایی در ایجاد اضافه وزن در کودکان مستعد به چاقی دارند.
در ضمن باید در مورد نانهای صنعتی تهیه شده با انواع آردهای سفید توجه گردد که این نوع نانها ممکن است حاوی ترکیبات افزودنی متعددی از جمله جوش شیرین باشند که میتوانند در جذب کامل مواد مغذی در بدن کودک اختلال ایجاد نمایند.