دکتر مهسا امیدیان : پزشک عمومی ؛ متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : آجیل به عنوان یک میانوعده سالم و خوشمزه میتواند جایگزین بسیار خوبی برای خوراکیهای مضر در کودکان باشد. روغن موجود در آجیلها از منابع خیلی خوب اسیدهای چرب ضروری در رژیم غذایی بوده و برای رشد فکری و تکامل سلولهای مغزی کودکان بسیار مفید است. با آمدن عید نوروز و شروع دید و بازدیدهای نوروزی خشکبار و مغز دانهها، بیشتر در دسترس کودکانمان قرار میگیرد. خوب است والدین گرامی نکاتی را در مورد مصرف آجیل در کودکان در نظر داشته باشند.
به کودکان زیر 4 سال آجیل کامل و درسته ندهید
آجیل کامل برای کودکان زیر ۴ سال، میتواند خطرناک باشد و منجر به خفگی کودک شود، چون توانایی بلع کودک در این سنین کم است و میتواند وارد راه هوایی شود و با مسدود کردن آن سبب خفگی کودک گردد. برای شروع مغزها در غذای شیرخواران بهتر است از کنجد آسیاب شده یا بادام آسیاب شده برای تهیه حریره استفاده کرد. لازم است مغزها در زمان مصرف به صورت پودر در آورده شوند و سپس مخلوط با غذا به شیرخوار داده شوند. سعی کنید مدت پخت مغزها در حد امکان کوتاه باشد تا مواد مغذی آن از بین نرود. از سن 8 تا 9 ماهگی میتوان پودر خام این مغزها را با مواد غذایی نرم مخلوط کرد و به شیرخوار داد. هیچگاه به کودکان کمتر از 3 سال آجیل و مغز پودر شده خالی ندهید، زیرا خطر پریدن گرد آن در دستگاه تنفس و ایجاد خفگی وجود دارد.
سن شروع مغزدانههای مختلف برای شیرخواران
بادام: پایان 6 ماهگی
فندق: پایان 7 ماهگی
پسته: سن 10 تا 12 ماهگی
گردو: پایان 8 ماهگی
بادام زمینی: برخی منابع پس از یکسالگی و برخی منابع پس از 3 سالگی مجاز میدانند (به دلیل خاصیت آلرژیزایی بالایی که دارد).
چگونه میتوان فهمید که کودک من واکنشهای آلرژیک به مغز دانهها دارد یا خیر؟
در صورت وجود حساسیت، اغلب اوقات، کودک شما در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن مغزدانهها، دچار واکنش آلرژیک میشود.
علائمی که باید جستجو کنید، شامل موارد زیر است:
قرمزی پوست یا بثورات خارشدار
تورم لب و زبان
عطسه یا گرفتگی بینی
اسهال و استفراغ
سرفه یا خسخس سینه
مشکل تنفس و تنگی نفس
پوست رنگ پریده
از دست دادن هوشیاری و آنافیلاکسی یا شوک آلرژیک که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد، چون میتواند تهدید کننده حیات باشد.
در صورت مشاهده واکنش خفیف، سریع با پزشک متخصص اطفال کودکتان تماس بگیرید. اگر کودک شما واکنش شدیدی را بروز داد، سریع با خدمات اورژانس تماس بگیرید. هر وقت قصد دارید برای اولین بار یک غذای کاملا حساسیتزا به کودک خود معرفی کنید، توصیه میکنیم زمان و روزی را انتخاب کنید که به شما امکان دهد کودک خود را تا 6 ساعت برای علائم و نشانههای یک واکنش آلرژیک، از نزدیک تحت نظر داشته باشید.
طرز استفاده و نگهداری مغز دانهها
باید توجه داشت که مغزدانهها باید بصورت شکسته نشده خریداری گردند.
در مکانیهای خشک و سرد ذخیره و نگهداری شوند.
ترجیحا به صورت خام، بو داده نشده و بینمک مصرف شوند.
در مصرف آنها زیادهروی نشود، چون کالری بالایی دارند.
به آلرژیهای غذایی کودک قبل از مصرف دقت شود.
در صورتی که در خانه کره بادام زمینی یا کره دیگر مغز دانهها را تهیه میکنید، بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید:
بادام زمینی یا مغز دانه دیگر مرغوب خریداری کنید.
کره را با حجم کم درست کنید و زود مصرف شود.
در ظرف درب بسته محکم نگه دارید. جای تاریک و خنک نگه دارید.
چون مغزها وقتی تبدیل به کره میشوند سطح تماسشان با هوا بیشتر میشود و از آنجا که روغنی هستند، سریع در مقابل اکسیژن اکسیده میشوند. پس در حجم کم تهیه و زود مصرف شوند.