شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
تحریریه زندگی آنلاین : بادام
بادام از جمله مغزها (آجیلآلات) بسیار سودمند برای سنین مختلف است. ابتدا ویژه کشورهای آسیایی و آفریقایی بوده و امروزه در بسیاری نواحی معتدل دنیا کشت میشود. پوسته بادام نباید شکاف یا تغییر رنگ داشته باشد. مغز بادام حاوی روغن است لذا باید برای پیشگیری از فاسد شدن آن، نباید در معرض هوا و در درجه حرارت بالا نگهداری شود. بادام با پوست خیلی دیرتر از مغز بادام فاسد میشود و بادام خام بهتر از بادام بو داده قابل نگهداری است. برای نگهداری بادام به مدت طولانی، باید آن را در محیط خنک و خشک قرار داد. بادام پوست کنده را میتوان تا چندین ماه در یخچال نگهداری کرد و برای نگهداری به مدت طولانیتر میتوان آن را در فریزر (18-) قرار داد. بادام تلخ حاوی نوعی سیانید بهعنوان اسیدپروسیک و دارای عوارض کبدی است و نباید مصرف شود. در مجموع بادام از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و از اولین مواد غذایی است که میتواند در شروع غذای کمکی استفاده شود.
سن شروع: پایان 6 ماهگی، در مواردی که غذای کمکی با نظر پزشک از سن پایینتر شروع شده باشد، میتوان در سنین 6-4 ماهگی نیز از بادام استفاده کرد.
بیشتربخوانید:
افزایش متابولیسم با تخم شربتی
فندق
فندق نیز از مغزهای با ارزش از نظر غذایی است که ابتدا در اروپا و آسیا کشت میشده و امروزه در بسیاری مناطق دارای آب و هوای معتدل وجود دارد. بهطور کلی مواد مغذی آن شبیه بادام است فقط کالری، تیامین و چربی آن بیشتر از بادام ولی پروتئین، کلسیم، فسفر، آهن و نیاسین آن کمتر از بادام است.
سن شروع: پایان 7 ماهگی
پسته
درخت این ماده غذایی مفید در مناطق گرمسیری کشت میشود و مهمترین نواحی کشت آن ایران، ترکیه و سوریه است. از نظر مواد مغذی، شباهت زیادی به بادام دارد، فقط میزان تیامین و آهن آن بیشتر از بادام و کلسیم و نیاسین آن کمتر از بادام است.
سن شروع: بر اساس منابع مختلف از 10 تا 12 ماهگی میتوان آن را برای شیرخوار شروع کرد.
گردو
درختان گردو در نواحی معتدل میرویند و پانزده گونه گردوی خوراکی وجود دارد. گردوی معمولی یا ایرانی و گردوی سیاه بهترین انواع آن بوده و دارای بیشترین ارزش غذایی هستند. هزاران سال پیش برای اولین بار گردو در ایران کشت شد، و سپس در کشورهای دیگر نیز توسعه یافت.
سن شروع: از پایان 8 ماهگی به بعد میتوان گردو را به رژیم غذایی کودک اضافه کرد.
بیشتربخوانید:
با خواص بی نظیر فندق آشنا شوید!
بادامزمینی
از جمله مغزهای بسیار مفید است که ابتدا فقط در آمریکای جنوبی وجود داشته و امروزه در بیش از 40 کشور کشت میشود. انواع مختلفی از بادامزمینی وجود دارد که هر کدام از نظر ارزش غذایی با یکدیگر متفاوت هستند ولی بهطور کلی منبع مناسبی برای پروتئین و از مواد غذایی انرژیزاست و حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین B بهویژه ریبوفلاوین و نیاسین میباشد. روغن آن از نوع بسیار مفید است.
سن شروع: چون احتمال ایجاد حساسیتهای شدید دارد، بیشتر منابع توصیه میکنند پس از سهسالگی مصرف شود و برخی منابع آن را پس از یکسالگی مجاز میدانند.
دانه کنجد
این دانههای کوچک از جمله اولین منابع روغن بودهاند که در رژیم غذایی بشر به کار رفته است. گیاه کنجد در ابتدا در آفریقا کشت شد، سپس به هند و سایر نقاط جهان برده شد. این دانهها 20 تا 25 درصد پروتئین و تقریباً 50 درصد چربی مفید غیراشباع دارند. توازن کامل بین پتاسیم سدیم موجود در کنجد برقرار است و ازاینرو میتواند به حفظ تعادل آب بدن کمک کند. کنجد دو نوع سیاه و سفید دارد و هرچند برخی معتقدند خواص کنجد سیاه بیشتر است ولی تفاوت عمدهای بین این دو وجود ندارد. کنجد سرشار از چربیهای مفید است.
سن شروع: از پایان 6 ماهگی، همانطور که ذکر شد از بین مغزها، از نخستین انواعی است که میتوان در غذای کمکی شیرخوار شروع کرد.