دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
شروع روز با صبحانه
مصرف صبحانه در مورد كودكان قبل از رفتن به مدرسه بسیار حائز اهمیت است.
مشاهده شده است كه حذف صبحانه باعث كاهش تمركز و ضعف حافظه میشود.
همچنین عدم مصرف صبحانه میتواند بر توانایی حل مساله، قدرت استدلال و خلاقیت كودك و حل مسائل ریاضی اثرات منفی داشته باشد.
غلات صبحانه، نان تست و آبمیوه با تامین انرژی، پروتئین و همچنین بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی انتخابهای غذایی مناسبی برای صبحانه هستند.
ناهار بستهبندی شده
از سن 5 سالگی كودكان نیز باید از الگوی رژیمهای غذایی سالمی که به بزرگترها توصیه میشود، پیروی کنند.
ساندویچها غذاهای بسیار خوبی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بچهها در ساعات بین روز هستند.
باید از انواع منابع پروتئینی مانند پنیر، گوشت، ماهی و ماكیان در تهیه ساندویچها استفاده شود.
تخممرغ، ماست، حبوبات، دانهها و مغز دانهها نیز از منابع خوب پروتئینی هستند.
كربوهیدرات مورد نیاز را میتوان با مصرف نان، برنج و ماكارونی تامین کرد.
میوهها، سبزیها، آبمیوهها و سبزیجات از منابع غنی ویتامینی هستند كه با مصرف آنها به همراه ساندویچ به راحتی میتوان غذای مغذی و متعادلی را برای بچهها فراهم نمود.
كودكان گیاهخوار
كودكان نیز میتوانند با پیروی از رژیم گیاهخواری، زندگی سالمی داشته باشند.
نكته مهم استفاده از جایگزینهای مناسب شیر مانند شیر سویای غنی شده با كلسیم است.
آهن مورد نیاز نیز باید با دقت در گنجاندن منابع غذایی گیاهی غنی از آهن تامین گردد.
جهت اطمینان نسبت به دریافت مقادیر مورد نیاز ویتامینها، مصرف روزانه مكمل ویتامین و مواد معدنی مخصوص کودکان توصیه میشود.
برای تامین پروتئین میتوان از تركیب مغز دانهها، دانهها، حبوبات، توفو و نیز سویا به همراه غلات صبحانه و گندم استفاده كرد.
(لازم به ذکر است با توجه به منابع غذایی موجود در کشور ما حفظ تعادل موادمغذی دریافتی و تامین بعضی ویتامینها و مواد معدنی از طریق رژیم غذایی گیاهخواری بسیار دشوار است.
خصوصا در مورد کودکان در صورت در دسترس نبودن محصولات غذایی غنی شده نمیتوان نیازهای تغذیهای این گروه را تامین نمود.
بنابراین در چنین شرایطی پیروی از اینگونه رژیمهای غذایی توصیه نمیشود زیرا میتوانند اثرات جبران ناپذیری بر رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودک داشته باشند).
افزودنیهای غذایی و کودکان
امروزه افزودنیهای غذایی در صنایع غذایی مصارف بسیار بالایی دارند.
با كاهش مصرف غذاهای كارخانهای میتوان دریافت افزودنیهای غذایی را در كودكان به حداقل ممکن كاهش داد.
تغذیه و سلامت دندان کودک
برای محافظت از دندانها، توصیه میشود که مواد غذایی اسیدی و قندی همراه با وعدههای اصلی غذایی مصرف شوند.
این امر به كاهش خطر پوسیدگی و فساد دندان كمك میكند. رژیمهای غذایی ضعیف و فاقد مواد معدنی و ویتامینهای کافی در دوران كودكی اثرات مخربی بر سلامت دندانهای شیری و دائمی خواهند داشت.
جویدن آدامسهای بدون قند بعد از غذا به كاهش پوسیدگی دندان كمك میكنند.
تغذیه و بیش فعالی کودک
معمولاً بیش فعالی و پر تحركی كودكان که از سن 6 سالگی شروع میشود، در پسرها شایعتر از دختران است و باعث اضطراب و پریشانی کودکان و والدین آنها میشود.
کاهش تمرکز، اختلال در یادگیری، هیجان، پرخاش و تشنگی زیاد از علائم شایع آن هستند که میتواند زندگی کودک را در مدرسه و خانه تحت تاثیر قرار دهد.
در مورد بسیاری از کودکان بیش فعال استفاده از رژیمهای فاقد افزودنیهای غذایی و مواد رنگی مصنوعی و همچنین استفاده از مكمل روغن گل مغربی برای تامین اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز برای تکامل مغزی، میتواند مفید باشد.
دراین موارد، برای پیشگیری از بروز كمبودهای تغذیهای بهرهگیری از مشاوره تغذیهای با یك رژیم شناس مجرب قبل از حذف هرگونه ماده غذایی توصیه میشود.
مبارزه با عفونتها در کودکان
مصرف زیاد میوه و سبزی، همچنین پیاز و سیر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی در كودكان کمک میکند.
از این مواد غذایی میتوان به صورت میوه كامل، یا آبمیوه یا در تهیه پیتزا و اسپاگتی و غذاهایی كه بیشتر مورد علاقه كودكان هستند استفاده نمود.