سحر میرزایی؛ کارشناس تغذیه و رژیم درمانی، مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی- زیر نظر: دكتر پروین میرمیران؛ متخصص تغذیه
اصول بهداشتی برای تهیه غذای کودک یکی از اصلیترین موارد در تهیه غذای او به شمار میرود که به حفظ سلامت کودک کمک میکند. رعایت این نکات مانع از ورود میکروب و آلودگیها به غذای کودک شده و از ابتلای او به بیماریها از جمله بیماریهای گوارشی مانند اسهال و استفراغ جلوگیری میکند. با به کار گرفتن این توصیهها غذای سالمی از نظر بهداشتی برای کودک خود تهیه کنید:
1. قبل و بعد از تهیه غذا دستها را به دقت بشوئید. برای تهیه غذای کودک حتما باید دستها تمیز و ناخنها کوتاه باشد.
2. غذاها باید خوب پخته شوند و بعد از پخت کامل تا زمان مصرف در ظروف تمیز و دربسته نگهداری گردند.
3. تا حدامکان غذای كودك را تازه تهیه كنید و در صورت اجبار به استفاده از غذاهای باقیمانده، آن را قبل از مصرف کاملا گرم کنید.
4. برای نگهداری غذای کودک در یخچال، غذاهای خام و پخته را در ظروف مجزا نگهدارید.
5. محل تهیه و پخت غذا را تمیز نگهدارید.
6. غذاها را از دسترس حشرات و جوندگان دور نگهدارید.
7. برای تهیه غذای کودک حتما از آب تصفیه شده استفاده كنید.
8. در صورت استفاده از مواد غذایی صنعتی از مواد غذایی پاستوریزه استفاده كنید.
توصیههای مربوط به تهیه چند نمونه از غذاهای تکمیلی
چند نكته مهم در مورد تهیه سوپ
1- در تهیه سوپ برای كودك، آن را از گوشت بدون چربی (گوشت گوسفند، مرغ یا گوساله) به اندازه یك تكه خورشی، برنج و هویج تهیه كنید. 2- هر سه روز یك بار یك نوع سبزی به سوپ اضافه كنید مانند جعفری، گشنیز، لوبیا سبز، كدو سبز، كرفس، گوجهفرنگی، كدو حلوایی و به خصوص سیب زمینی. 3- به سوپ كودك زیر یکسال نباید نمك، شكر یا چاشنی اضافه كرد.
4-بهتر است كدو، كرفس و لوبیا سبز را اول پخته و بعد به سوپ كودك اضافه نمود. 5-سبزیها باید در آخرین لحظات پخت سوپ اضافه شود. در ظرف نیز باید بسته باشد تا ویتامینهای آن از بین نرود. 6-استفاده از اسفناج تا پایان یكسالگی مجاز نبوده و نباید به سوپ شیرخوار اضافه شود. 7- بهتر است سبزیها را تک تک و به مرور به سوپ اضافه کرد تا هم پذیرش آن بهتر باشد و هم در صورت بروز آلرژی بتوان آن را تشخیص داد.
چند نكته مهم در مورد میوهها و آبمیوهها و سبزیجات
آبمیوههای صنعتی دارای مقادیر زیادی شکر و افزودنیها و نگهدارندهها هستند که برای سلامت کودک مناسب نمیباشند. سعی کنید آبمیوههای طبیعی را (بهتر است میکس چند نوع میوه باشد) در منزل تهیه کرده و به کودک خود بدهید. اگرچه دادن میوه و آبمیوه لازم است ولی بیش از حد دادن آن سبب پرشدن معده كودك میشود. در نتیجه کودک وعدههای اصلی غذایی را كه برای رشد وی لازم است نمیخورد و این سبب كندی رشد كودك میشود.
الگوی غذایی صحیح کودکان
برنامه غذایی مناسب کودکان سنین زیر 5 سال باید روزانه حاوی تمام گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، میوهها و سبزیها، شیر و لبنیات و گوشت و جانشینها باشد.
وعدههای اصلی غذایی کودک
کودك باید در روز حداقل 5 وعده غذا شامل سه وعده اصلی و دو میان وعده بخورد. بهتر است وعدههای غذایی کودک همراه با خانواده میل شود تا کودک علاوه بر ترغیب به خوردن غذا، با آداب غذاخوردن نیز آشنا شود. صبحانه کودك مهمترین وعده غذایی او است و مصرف آن موجب یادگیری بهتر و دقت بیشتر او میگردد.
میان وعده کودک
میان وعده غذای مختصری است که بین دو وعده اصلی به کودك داده میشود. میان وعده تنها سهم کوچکی در تامین نیازهای غذایی کودك دارد و هیچگاه جای وعده اصلی را نخواهد گرفت. پس سعی کنید با تنظیم فاصله زمانی مناسب بین میان وعدهها با وعدههای اصلی، اشتهای کودک را برای خوردن وعدههای اصلی که سهم مهمی در تامین مواد غذایی و کالری مورد نیاز کودک دارند حفظ کنید.
میان وعدههایی مانند شیر پاستوریزه یا جوشیده، نان و پنیر، نان و خرما، بیسکویتها ی سبوسدار، میوه ها و آبمیوه ها و خشکبار مانند بادام، پسته، گردو، کشمش، توت خشک و... جهت تغذیه کودك مناسب میباشند. از دادن تنقلاتی مانند پفک، یخمک، چیپس، شکلات و... که ارزش تغذیهای آنها کم است باید خودداری کنید.
مقوی و مغذیسازی غذای کودك
مقوی کردن غذا یعنی موادی را به غذا اضافه کنیم که انرژی آن را بیشتر کند. مغذی کردن غذا یعنی موادی را به غذا اضافه کنیم که پروتئین، ویتامین و املاح آن را بیشتر کند.
چگونه میتوان غذای كودك را مقوی كرد؟
كودكانی كه دچار کندی رشد شدهاند باید انرژی بیشتری دریافت كنند تا وزنگیری آنها بیشتر شود. برای این منظور باید غذای این کودکان را مقوی کرد. منظور از مقوی كردن غذای كودك این است كه انرژی غذای كودك با اضافه کردن حدود یك تا دو قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره بیشتر شود.
چگونه میتوان غذای كودك را مغذی كرد؟
صرف نظر از مقوی کردن وعدههای غذایی کودکان مسئله مهمتر مغذی کردن غذای آنان است. منظور از مغذی كردن، اضافه نمودن موادی است كه علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامینها و املاح غذای كودك را بیشتر میكند. در ادامه طریقه افزودن هر یک از این آیتمها را به غذای کودک شرح میدهیم:
چگونه میتوان پروتئین غذای كودك را افزایش داد؟
تا حدامكان مقداری گوشت بصورت تكهای یا چرخ كرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) و ترجیحاً بدون چربی اضافه به غذای كودك اضافه كنید.
از ماه نهم میتوانید حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش که منبع خوبی از پروتئین هستند را به صورت كاملاً پخته و له شده به سوپ كودك اضافه كنید.
افزودن تخم مرغ به داخل پوره سیبزمینی و یا سوپ كودك میتواند پروتئین غذای كودك را بیشتر كند. (لازم به یادآوری است که در مورد كودكان زیر یكسال باید فقط زرده تخممرغ به كودك داده شود).
برای افزایش ویتامینها و املاح غذای كودك از چه مواد غذایی میتوان استفاده كرد؟
استفاده از سبزیجات سبز و زرد مثل اسفناج، جعفری، شبت، گشنیز در داخل سوپ کودک ویتامینها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد كودك را تأمین میكند (بخاطر داشته باشید به كودكان زیر یكسال نباید اسفناج داد). غلات و حبوبات جوانه زده نیز دارای انرژی، پروتئین، ویتامین و املاح هستند.
یک پیشنهاد ساده و ارزان برای مقوی و مغذی كردن غذای كودك
میتوان با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات که سرشار از ویتامینهای B و C هستند غذای كودك را مقوی و مغذی كرد.