تحریریه ماهنامه دنیای سلامت
ماهی آزاد
ماهیهای پرچرب، مثل ماهی قزلآلا، منبع اصلی اسیدهای چرب امگا 3، DHA و EPA هستند كه هر دو برای رشد ذهنی كودكان اهمیت زیادی دارند. پژوهشها نشان میدهند، كسانی كه در برنامه غذایی خود مقدار بیشتری از این اسیدهای چرب را گنجاندهاند، تیزتر و باهوشتر از سایرین هستند و در تستهای مربوط به مهارتهای ذهنی، امتیاز بیشتری گرفتهاند. ماهی تن، یكی دیگر از منابع خوب امگا 3 است؛ همچنین سرشار از پروتئین میباشد؛ ولی به هر حال خوردن ماهی آزاد بیشتر توصیه میشود.
تخممرغ
تخم مرغ به خاطر پروتئین زیادش معروف است. سعی كنید در طول هفته یكبار به عنوان شام تخممرغ به كودك خود بدهید و در بقیه موارد صبحها از این ماده غذایی ارزشمند صبحانهای برای كودك خود تهیه كنید.
بادام زمینی
بادام زمینی و كره بادام زمینی، سرشار از ویتامین E و یك آنتی اكسیدان قوی برای محافظت از اعصاب میباشند. سعی كنید از كره بادام زمینی در ساندویچهایی كه برای كودكتان تهیه میكنید، استفاده نمایید.
حبوبات
مغز ما نیاز به منبع ثابت و دائمی گلوكز دارد و حبوبات این منبع قدرتی را فراهم میكنند. فیبرها در تنظیم ترشح گلوكز بدن نقش دارند. علاوه بر این، حبوبات حاوی مقدار زیادی ویتامین B هستند كه منبع تغذیه سیستم عصبی میباشند؛ بنابراین سعی كنید از تمام حبوبات استفاده كنید.
جوی دو سر
جوی دو سر یكی از مهمترین غلاتی است كه باید در غذاهای مخصوص كودكان بسیار مورد مصرف قرار گیرد؛ چراكه به تقویت ذهنی كمك بسیاری میكند. جوی دو سر، منبع فوقالعاده انرژی برای سوخت و ساز مغز است؛ به خصوص اگر صبحها مورد استفاده قرار گیرد.
این ماده سرشار از فیبر، ویتامین E، ویتامین B، پتاسیم و آهن است كه باعث میشود ذهن و جسم با یك ظرفیت كامل شروع به انجام فعالیتهای روزمره نماید. برای تهیه یك ساندویچ بسیار ساده برای كودك خود: 1 فنجان كره بادام زمینی، یك دوم فنجان عسل، 1 فنجان جو دو سر خشك و یك دوم فنجان پودر شیر خشك را با هم تركیب كرده و با آن یك ساندویچ فوقالعاده برای كودكتان تهیه كنید.
انواع توتها
توت فرنگی، گیلاس، زغالاخته و شاهتوت مقداری زیادی آنتیاكسیدان و ویتامین C دارند كه از سرطان جلوگیری میكنند. توت فرنگی و زغال اخته در رشد ذهنی بسیار مؤثرند. دانههای ریز این توتها نیز سرشار از چربیهای امگا 3 هستند. شما میتوانید از توت فرنگی در كنار ماست، غلات، سالاد و سبزیجات استفاده كنید.
سبزیجات رنگی
گوجه فرنگی، سیبزمینی، كدو، هویج، اسفناج و سبزیجاتی كه رنگهای تیره دارند، منابع خوبی از آنتیاكسیدانها محسوب شده و باعث تقویت سلولهای مغزی و سلامت آنها میشوند. سعی كنید در وعدههای ناهار كودك خود مقداری گوجه و هویج استفاده كنید.
انواع لوبیا و باقلا
لوبیاها و باقلا سرشار از پروتئین و كربوهیدراتها هستند. علاوه بر آن، دارای فیبر، ویتامینها و املاح معدنی نیز میباشند و یك غذای خوب برای مغز به شمار میآیند. لوبیا چیتی و لوبیا چشمبلبلی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 نیز هستند؛ بنابراین سعی كنید از آنها در سالادها، غذاها و در كنار سبزیجات به اندازه كافی استفاده كنید.
گوشت
آهن یكی از املاح اصلی است كه باعث میشود كودكان پرانرژی باشند و تمركز فكری بیشتری داشته باشند. گوشت یكی از منابع اصلی آهن است. علاوه بر این، حاوی روی میباشد كه برای حافظه خوب است. برای افراد گیاهخوار كه از گوشت استفاده نمیكنند، مصرف سویا توصیه میشود. علاوه بر سویا، لوبیا و باقلا نیز آهن دارند. گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، آب پرتقال و توت فرنگی نیز مقدار زیادی آهن دارند.
شیر و ماست
غذاهای روزانه كه پروتئین و ویتامین B زیاد دارند، برای رشد بافتهای مغز بسیار مفیدند. شیر و ماست منبع انرژی مغز محسوب میشوند. پژوهشها نشان میدهند كودكان و نوجوانان 10 برابر بیشتر از دیگران نیاز به ویتامین D دارند و ویتامین D برای چرخه حیات سلولهای بدن بسیار ضروری است. سعی كنید از شیرهای كمچرب كلسیم و ویتامین D بیشتر به كودكان خود بدهید.