دکتر لادن گیاهی - متخصص تغذیه ؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابنسینا
تحریریه زندگی آنلاین : یكی از اولین میوههای شناخته شده مناطق حارهای است. درههای هیمالیا در هند و برمه خاستگاه اولیه انبه بودهاند. بیش از چهار هزار سال است که این میوه در تمام مناطق حارهای و تحت حارهای پرورش داده میشود. انبه به علت ارزش غذایی بالایی که دارد روز به روز بیشتر مورد توجه مردم دنیا قرار میگیرد. این میوه تأمین کننده مقادیر خوبی ویتامین C، كاروتنها، فیبر و كربوهیدرات قابل هضم است.
بیشتربخوانید:
خواص انبه برای کودکان
فوائد كلیدی
كمک به كنترل فشار خون
کمک به پیشگیری از کم خونی
موثر در پیشگیری از سرطان گردن رحم
كمک به تقویت سیستم ایمنی بدن
ویژگیهای غذایی
چه مقدار مصرف كنیم؟
وزن یك انبه كامل حدود 640 گرم است كه این میزان 33 درصد از پتاسیم مورد نیاز بالغین را تامین میكند. مصرف منظم انبه به كاهش فشار خون کمک میکند.
انتخاب و نگهداری
رنگ انبه كال سبز است و در دمای اتاق ظرف مدت چند روز میرسد. انبه رسیده را میتوان به مدت 2 هفته در یخچال نگهداری كرد.
طرز تهیه و مصرف
میتوان پوست انبه را جدا كرد و آن را به تنهایی بصورت خام و یا همراه با آب لیموترش مصرف كرد. در تهیه غذاهای دریایی، شربت و بستنی نیز میتوان از آن استفاده کرد.
بیشتربخوانید:
خواص بی نظیر انبه
ویژگیهای شفابخشی
مصارف سنتی
گفته میشود در طب چینی از انبه برای درمان اسهال و تعریق زیاد استفاده میكردند. همچنین گفته میشود انبه از طریق کمک به تجزیه پروتئین و چربی به هضم غذاهای سنگین و چرب کمک میكند. پزشكان چینی معتقدند كه انبه به آرامش و تمركز فكر و آرام کردن افکار كمك میكند.
توجه!
پوست انبه حاوی موادی است که در بعضی از افراد واكنشهای حساسیتزای شدیدی را ایجاد میکند. در این افراد، حتی تماس پوست انبه با بدن باعث خارش شدید پوست میشود. البته این افراد میتوانند بدون هیچ مشکلی از گوشت شیرین انبه استفاده کنند.
مواد مغذی كلیدی هر 100 گرم (خام)
فواید خاص
فشارخون بالا
از آنجا كه انبه منبع غنی پتاسیم است مصرف آن برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بسیار مناسب است. به دنبال یک سری تحقیقات علمی، محاسبه شده است كه دریافت 2300 تا 3100 میلیگرم پتاسیم در روز میتواند به كاهش فشار خون كمك كند تا حدی که میزان مرگ و میر ناشی از این عارضه را تا 25 درصد كاهش میدهد.
کمخونی
خطر بروز کم خونی در میان افراد غیر گوشتخوار خصوصاً در مورد زنانی كه فاقد ذخائر آهن هستند بسیار بالاست. از اینرو مصرف منابع گیاهی آهن به همراه مواد غذایی كه به جذب آهن کمک میکنند ضروری است. ویتامین C و بتا كاروتن موجود در انبه هر دو از موادی هستند كه به جذب آهن كمك میكنند.
تصور میشود كه بتا كاروتن با تشكیل كمپلكسی با آهن، آن را به صورت محلول در روده نگه میدارد و مانع از اثر مواد شیمیایی گیاهی مانند فیتاتها در کاهش جذب آهن میشود.
سرطان دهانه رحم
انبه دارای آنتیاكسیدانی به نام بتاكریپتوزانتین است. مطالعه بر روی 15000 زن به مدت 15 سال نشان میدهد كه سطح بالای بتاكریپتوزانتین در خون با کاهش قابل توجه خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم مرتبط است. بنابراین زنان با افزایش دریافت منابع غنی بتاکریپتوزانتین مانند انبه میتوانند خود را نسبت به این نوع سرطان محافظت کنند.
عفونت و تومور
رژیم غنی از منابع غذایی بتاكاروتن میتواند به تقویت سیستم ایمنی خصوصاً در سالمندان كمك كند. تحقیقات نشان میدهند که به دنبال دریافت مكمل بتاكاروتن فعالیت برخی سلولهای سیستم ایمنی افزایش مییابد. از آنجا كه انبه منبع غنی این رنگدانه آنتیاكسیدان است میتواند فعالیت سلولهای ایمنی به نام natural killer cells را در برابر عفونتها، ویروسها و رشد تومورها افزایش دهد.