متخصصان تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران، زیر نظر دکتر فروغ اعظم طالبان و دکتر تیرنگرضا نیستانی
زخمهای مخاطی، زخمهایی كوچك و غالباً دردناك درون لبها و دهان هستند.
عامل آن ناشناخته است ولی امكان دارد به واسطه آلرژیها و حساسیتهای غذایی تشدید شوند.
استرس نیز ممكن است نقش داشته باشد. یكی ازتركیبات برخی از خمیر دندانها به نام سدیم لوریل سولفات ممكن است سبب زخمهای مخاطی عود كننده شود.
غرغره كردن آب نمك مفید است و گذاردن یخ بر روی زخم درد آن را تسكین میدهد.
موم زنبور عسل خواص شفابخش و ضدعفونی كننده دارد. تنتور را مستقیماً بر روی زخم بگذارید.
الف) مواد مغذی مفید برای زخم مخاطی
ویتامین B- كمپلكس- 100-50 میلیگرم در صورت كمبود.
آهن – در صورت كمبود
ب) غذاهای مفید برای زخم مخاطی
میوههای تازه؛ مغز دانهها
سبزیهای تازه؛ تخمهها
غلات كامل؛ حبوبات
ماست كم چربی
طالبی، هویج، كرفس
ج) گیاه درمانی مفید برای زخم مخاطی
مُر یا انگم– تنتور، عصاره یا پودر به صورت دهانشویه، تركیب تانن tannin یك ضد عفونی كننده با خواص ضد باكتریایی و ضد ویروسی است، پودر مستقیم روی زخم گذاشته شود.
هیدارستیس یا مهر طلایی– به صورت دهانشویه، یك ضد عفونی كننده، عفونتها و زخمها را التیام میبخشد، 2 قاشق چایخوری را در آب جوشانده بخیسانید، سردكنید و دهان را با آن چند بار در روز شستشو دهید، یا 2 قاشق چایخوری پودر با یك چهارم قاشق چایخوری نمك در یك لیوان آب گرم حل شده و برای شستشوی دهان استفاده شود.
شیرین بیان– 200 میلیگرم پودر DGL (اسید گلیسیریزیك) برای شستشوی دهان، دارای تركیب التیام بخش زخم
صبر زرد- 1 تا 3 گرم به صورت دهانشویه
اكیناسه – 4 میلیلیتر، 3 بار در روز هر بار 2 تا 3 دقیقه در دهان بچرخانید و سپس ببلعید، دارای خواص ضد ویروسی و التیام بخش زخم، دستگاه ایمنی را تقویت میكند.
بابونه – تنتور، در دهان بچرخانید، غشاهای مخاطی را تسكین میبخشد.