Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
شنبه 1 اردیبهشت 1403 - 12:00

19
بهمن
13‌ قانـون برای تغـذيه بچه هـا

13‌ قانـون برای تغـذيه بچه هـا

تلویزیون کودک را سرگرم مي‌‌کند و باعث مي‌‌شود....

هنگام غذا خوردن، نگاه کردن به تلویزیون ممنوع است!

تلویزیون کودک را سرگرم مي‌‌کند و باعث مي‌‌شود او نسبت به سیگنال سیری که بدن به مغز مي‌‌فرستد، توجهی نشان ندهد، بنابراین غذای بیشتری بخورد. (به‌طور معمول، مواد غذایی با کالری بالا همچون چیپس، شکلات و... . )
این وظیفه شماست که تلویزیون را خاموش کنید و سفره‌ای اشتها برانگیز بیندازید.
توصیه: اخباری که معمولا هنگام شام خوردن پخش مي‌‌شود، اغلب خشونت‌آمیز است و دیدن آن‌‌ها برای کودکان مناسب نیست. به منظور جلوگیری از انتقال حس خشونت به کودک، هنگام شام خوردن تلویزیون را خاموش کنید.

تنوع داشته باشید

تنوع غذایی کلید موفقیت در داشتن رژیم غذایی متعادل است. کودک برای رشد کامل به انواع مواد غذایی نیاز دارد. تنوع غذایی علاوه بر اینکه برای سلامتی مفید و ضروری است کمک مي‌‌کند کودک در بزرگسالی کنجکاو و خوش اشتها شود. بنابراین دقت کنید که در هر وعده غذایی به کودک، سبزیجات خام ( به عنوان سالاد )، مواد نشاسته ای همراه با سبزیجات، پروتئین ( تخم‌مرغ، گوشت، ماهی و مرغ )، لبنیات، میوه و نان بدهید. اگر کودک شما در مدرسه غذا مي‌‌خورد، برنامه غذاییش را از مدرسه بگیرید و در وعده شام غذایی متفاوت برای او تهیه کنید.
توصیه: تعادل غذایی در طول یک هفته در نظر گرفته مي‌‌شود نه در یک روز. حتی اگر یک یا دو روز غذاهای مصرفی کودک مناسب نبود، نگران نشوید. او پنج یا شش روز دیگر را برای جبران پیش رو دارد.

قبل از غذا خوردن، اجازه دهید کودکتان کمی استراحت کند
بسیار مفید است که بین زمان بازگشت کودک از مدرسه و غذا خوردن کمی فاصله بیندازید. ( فرقی نمی‌کند غذا چه باشد). بعد از استراحتی کوتاه، او مي‌‌تواند با توجه بیشتری غذا بخورد.
توصیه: به سادگی از او بخواهید قبل از غذا خوردن دست‌‌هایش را بشوید. همین مسأله فاصله‌ای کوتاه ایجاد مي‌‌کند بدون اینکه نیاز باشد به طور مستقیم در این مورد حرف بزنید و از طرفی این کار برای رعایت بهداشت هم ضروری است.

دقت کنید در طول روز کودک به اندازه کافی آب بنوشد
عادت نوشیدن آب، باید از زمانی که فرزندتان بسیار کوچک است در او شکل بگیرد. آب تنها نوشیدنی مورد نیاز کودکان و بزرگسالان است و هیچ جایگزینی برای رفع تشنگی و جلوگیری از کم آبی بدن ندارد. در طول روزبه طور دائم به او آب بدهید چرا که اغلب کودکان فراموش مي‌‌کنند که تشنه هستند. به علاوه بسیار پیش مي‌‌آید که به دلیل ننوشیدن آب، کودکان احساس خستگی بکنند. هرگاه متوجه شدید که کودکتان بدون علت خاصی، کمی کج خلق است، به او آب بدهید.
توصیه: هر از چندگاهی، آب مصرفی کودکتان را به کمک آب لیموی طبیعی، برشی از پرتقال یا کمی آب انار طعم‌دار کنید.

چهار وعده غذا در روز الزامی است

هر وعده غذایی اهمیت خاص خودش را دارد. صبحانه به کودک کمک مي‌‌کند بعد از ساعت‌های طولانی شب که غذایی نخورده، تجدید قوا کند. ناهار انرژی مورد نیاز او را در بعد از ظهر تامین مي‌‌کند. میان وعده مابین ناهار و شام نیز به منظور اطمینان از انرژی و قند کافی اهمیت فراوانی دارد. کودک شما به کمک عصرانه تا هنگام شام سرحال و پر انرژی باقی مي‌‌ماند. شامی سبک‌تر از ناهار، از خوابیدن کودک با معده خالی جلوگیری مي‌‌کند. لازم است که به منظور اجتناب از ریزه خواری‌‌ها، ساعت غذا خوردن ثابت باشد، کودک به میزان منطقی غذا بخورد و از هر چهار گروه مواد غذایی به او بدهیم.
توصیه: تقسیم مواد غذایی که کودک شش ساله در طی یک روز باید مصرف کند به این ترتیب است:

 15 تا 20 درصد در وعده صبحانه؛  30 تا 40 درصد در وعده ناهار؛
 10 الی 15 درصد هنگام عصرانه؛  30 الی 40 درصد در وعده شام.

اگر کودک‌تان غذایی را نمی‌خورد، آن را بعداً به او بدهید
بین دو تا ده سالگی بسیار پیش مي‌‌آید که یک روز کودک غذایی را دوست داشته باشد و با اشتهای فراوان آن را بخورد و یک روز دیگر از آن متنفر باشد. فقط بعضی از مواد غذایی پایه مثل نان، شیر، غلات یا تخم‌مرغ، در این بین مستثنی هستند. به همین دلیل است که توصیه مي‌‌شود برای معرفی غذایی جدید، آن را همراه با غذایی آشنا به کودک بدهید.
توصیه: اگر کودکتان از خوردن سبزیجات پخته خودداری مي‌‌کند، آن‌‌ها را همراه با غذاهای دیگر- همچون سوپ یا ماکارونی - و به شکل پوره به او بدهید.

از دادن غذای زیاد به کودکتان اجتناب کنید
بسیار اهمیت دارد که به کودک اجازه دهید خودش با توجه به احساس گرسنگی یا سیری‌اش، مقدار غذایی را که مي‌‌خواهد بخورد تعیین کند. مقدار غذای مورد نیاز کودک نسبت به سن، وزن، اشتها و انرژی مصرفی‌اش متغیر است و تنها خود اوست که مي‌‌تواند آن را مشخص کند. متناسب با اشتهای کودکتان به او غذا بدهید و نه بر اساس مقدار غذایی که آماده کرده‌اید: واحدهای کوچک از تمام مواد غذایی اساسی و به منظور یاد دادن تنوع غذایی به او. به علاوه به او اجازه بدهید به تنهایی غذا بخورد.

حواستان به ریزه‌خواری، در زمان بین وعده‌‌های اصلی باشد

شما باید به منظور اجتناب از ریزه خواری، به کودک خود بیاموزید که در ساعت‌‌های خاصی غذا بخورد. ریزه خواری در اصل خوردن مقدار کمی از غذاهای مختلف بدون گرسنه بودن یا میل به غذاست. هرگز قبل از وعده‌‌های اصلی به او شیرینی ندهید، چرا که اشتهای کودک را کاهش مي‌‌دهد. البته دقت کنید که چشیدن با ریزه‌خواری فرق مي‌‌کند. امروزه ثابت شده است کسانی که کمی از غذای مورد علاقه‌شان را مي‌‌چشند، از دیگران لاغرترند چرا که کمتر میل به ریزه‌خواری دارند.

مواد لبنی را فراموش نکنید
کودکان بین شش تا نه سالگی، برای رشد و شکل گرفتن استخوان‌‌ها، روزانه به 900 میلی‌لیتر کلسیم نیاز دارند. به همین دلیل است که پزشکان توصیه مي‌‌کنند که هر روز 200 تا 400 میلی‌لیتر شیر، دو تا سه واحد ماست یا جایگزین‌‌های آن‌‌ها را به کودکان بدهیم. یک لیوان 125 میلی‌لیتری شیر به همان میزان کلسیم دارد که ماست طبیعی یا 60 گرم پنیر سفید. به علاوه شیر حاوی مواد معدنی همچون گوگرد، سدیم، آهن و مس و دیگر عناصر کمیاب مثل روی، منیزیم، منگنز، ید و بسیاری از ویتامین‌‌ها است.

هنگام غذا خوردن، جر و بحث را فراموش کنید
میز شام را به صحنه تئاتر درگیری خانوادگی بدل نکنید. هنگام غذا خوردن، وقت مناسبی برای حل و فصل مشکلات و پرسیدن سوالاتی همچون “چرا اتاقت را مرتب نکرده‌ای؟ ”یا“ نمره دیکته ات چند شده؟” نیست.
همچنین از صحبت کردن در مورد مشکلات کاری خودداری کنید. نارضایتی‌‌های شغلی پدر و مادر برای کودکان جالب نیست.

همانند یک سرآشپز عمل کنید
کودکان غذاهای متنوع، رنگی و تزیین شده را دوست دارند. به جای مخلوط کردن انواع غذاها با هم، در هر بشقاب فقط مقداری اندک از یک نوع غذا بریزید. از ادویه‌‌های مختلف بهره بگیرید، نه تنها برای طعم دادن به غذا بلکه همچنین برای آشنا کردن ذائقه کودک با طعم غذاهای مختلف. هر چند وقت یکبار، کودکتان را با استفاده از ظرف‌‌های جدید و رنگارنگ ( نارنجی، قرمز و... ) غافلگیر کنید؛ همچنین از سبزیجات رنگی همچون هویج و گوجه فرنگی برای تزیین غذایی ساده و رنگ بخشیدن به آن بهره بگیرید.
توصیه: آخر هفته‌‌ها، برای آشپزی کردن از کودک خوش اشتهایتان کمک بگیرید و طبق سلیقه او غذا درست کنید. هیچ چیزی همانند شرکت در روند آماده سازی غذا، نمی‌تواند اشتهای کودک را افزایش دهد و لذت را برای او به ارمغان بیاورد.

در هر وعده غذایی از سبزیجات و میوه‌‌ها استفاده کنید
سبزیجات و میوه‌‌ها برای حفظ سلامت عمومی کودکان ضروری هستند. آن‌‌ها سرشار از فیبرند که در بهبود کارکرد روده‌‌ها نقشی اساسی بازی مي‌‌کنند. همچنین حاوی انواع ویتامین‌‌ها و مواد معدنی هستند. خودتان را به جای کودکتان بگذارید؛ اگر میوه یا سبزی را بدون هیچ تزیینی به شما بدهند، میل چندانی برای خوردن آن‌‌ها نخواهید داشت. کمی سلیقه به خرج داده و آن‌‌ها را به شکل‌‌های مختلف برش دهید.

الگوی مناسب برای کودک‌تان باشید

عادات غذایی و رفتار ما در هنگام غذا خوردن تاثیر مستقیم در رفتار کودک دارد. کودکان دائما ما را زیر نظر دارند و از ما الگو مي‌‌گیرند. یادمان باشد که عادات غذایی که کودکان مي‌‌آموزند تا بزرگسالی و حتی تا آخر عمر همراه آن‌‌ها مي‌‌ماند.

اعظم کنجشکی

 

برچسب ها: کودک، تغذیه تعداد بازديد: 1361 تعداد نظرات: 0

ارسال نظر

فیلم روز
تصویر روز